غشاء و پوسته به کار گرفته شده برای سازههای پارچهای در بیشتر موارد به جای فیلم و یا توری، پارچهای واقعی است. به طور معمول برای افزایش استحکام، دوام و مقاومت محیطی، پارچه توسط مواد مصنوعی پوشانده میشود. از بین موادی که به عنوان روکش استفاده میشوند میتوان به روکشهای پلی استری، پلی وینیل کلرید (پی وی سی)، و پشم شیشه اشاره کرد.
از آن جایی که پلی استر از نظر مقاومت، دوام، هزینه و ایجاد کشش به مراتب بهتر از سایر مواد است، بیشترین کاربرد را در ساخت سازههای پارچهای دارد. معمولا مواد پلی استری که روکش پی وی سی دارند، از هزینه کمتری برخوردارند. از سوی دیگر به هنگام استفاده از این نوع سازهها، نیاز به نور کمتر است چرا که پارچه مانع از عبور نور نمیشود. از دیگر مزایای سازههای پارچهای امکان تغییر مکان آنها است که به سهولت صورت میپذیرد و هزینه نصب آنها درحدود نیمی از هزینه اجرای سازههای سنتی است.
خواص سازه
به هنگام تصمیمگیری درباره پارچه، توجه به خواص پارچه بسیار ضروری است. این خدمات عبارتند از تنش در مقابل فشار (بار واحد طول در مقابل کشش واحد)، طول عمر مدنظر، مکانیسم به هم پیوستگی مواد (جوشکاری، چسباندن، و غیره) و یا رفتار پارچه به هنگام نزدیکی با آتش.
مزایای سازهها
1- اقتصادی:
از آنجایی که به هنگام به کارگیری سازههای پارچهای نیازی به فونداسیون و تیم ساخت و ساز نیست و بالا بردن ساختمان از طبقه اول وجود ندارد، تا حد زیادی در هزینهها صرفهجویی میشود. از سوی دیگر نصب این سازهها سریعتر صورت میگیرد و رضایت مشتری زودتر تامین میشود.
2- قابلیت انتقال:
با وجود اندازه بزرگ سازههای پارچهای، نقل و انتقال آنها بسیار آسان است. چرا که در این نوع سازهها، فونداسیون وجود ندارد. برای حمل و نقل آسانتر میتوان به گونهای سازهها را طراحی کرد که بر روی چرخ سوار شوند.
3- مقاومت در برابر هوا:
سازههای پارچهای میتوانند 75 تا 120 MPH باد را تحمل کنند و همچنین تحمل 12 تا 40 پوند برف را دارند.
4- نصب سریع:
سازههای پارچهای با سرعت بیشتری مونتاژ و نصب میشوند و نیازی به تجهیزات سنگین ندارند. در حقیقت سازههای بسیار کوچک (28'W و کوچکتر) و سازههای متوسط (96'W-32W') بینیاز از ماشینآلات سنگین هستند و تنها در مواردی که سازههای بزرگ (96W'-166W') مدنظر باشد، جرثقیل مورد نیاز است. با این وجود سرعت نصب این سازهها بسیار سریعتر از ساختارهای آجری است.
5- دائمی بودن:
با وجود اینکه سازههای پارچهای برای ساختارهای موقتی ایدهآل هستند،
میتوان از آنها برای ساختارهای دائمی در فرودگاهها، بندرگاهها، انبارها و کارگاه پروژههای عمرانی و ساختمانی استفاده کرد.
حتی مصارف جدیدی میتوان برای آنها جست. برای نمونه شرکت مهرگستر مطلق به شرکتهای عمرانی از جمله کارفرمایان و پیمانکاران پروژههای سدسازی پیشنهاد کرده که برای تداوم عملیات در تابستان و زمستان و ایجاد تعادل در دمای محیط برای ادامه کار از سازههای پارچهای بهره گیرند. مقاومت بالا، هزینه پائین و قدرت نصب سریع از جمله مزیتهای دیگر این سازهها است.